De NBA (Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants) Is de bij wet ingestelde organisatie die onder andere belast is met het bevorderen van de juiste beroepsuitoefening van haar leden. Vanaf 1 januari is de NBA gestart met het gefaseerd invoering van een nieuwe regeling rondom de PE-regeling, Deze nieuwe regeling zal in eerste instantie alleen voor accountants van de Belastingdienst en adviseurs van big four kantoren (Deloitte, PwC, Ernst & Young en KPMG) gelden.

De oude regeling

De regeling die eerder gold, verplichte het om 120 PE-punten per drie jaar te behalen door middel van trainingen en cursussen waarmee je deze PE-punten kon halen, één uur stond gelijk aan één PE-punt. Ook was je verplicht om een minimum van 20 PE-punten te halen per jaar. Volgens de NBA werd er te veel aandacht besteed aan het behalen van deze punten en niet zo zeer waar de trainingen over zouden moeten gaan. Met de nieuwe regeling hopen ze dat er specifieker wordt gezocht naar welke kennis de trainingen vergaren in plaats van de punten die ze opleveren.

Gefaseerde invoering

Omdat het belangrijk is voor het personeel in deze branche is er gekozen om deze nieuwe regeling geleidelijk in te voeren. Na een pilotfase van 3 jaar is er begonnen met het invoeren van de desbetreffende regeling, op dit moment alleen nog voor de accountants van de belastingdienst in al het personeel met een adviesfunctie binnen de big four kantoren. In 2020 zal de nieuwe PE-regeling ook gaan gelden voor accountants die bij oob (Organisatie van Openbaar Belang) kantoren en voor intern en openbare accountants. In 2021 zullen andere openbare accountants en accountants in business volgen, zo kunnen de leden zich goed voorbereiden op deze overgang.

De PE-trainingen

PE-trainingen worden gehouden om mensen de kans te geven om zich te blijven doorontwikkelen, iedere training is een kans om je vaardigheden te verbeteren om zo in de toekomst je klanten en collega’s met meer expertise van dienst te zijn. PE-trainingen worden door meerdere bedrijven gegeven, je kan bijvoorbeeld kiezen voor de PE-trainingen van Kriton. De meeste PE-trainingen zijn direct gekoppeld met de praktijk, hoe sterker deze koppeling is des te beter zullen de resultaten zijn. PE-trainingen worden in e-learning en klassikale vormen gehouden, desnoods in een combinatie van beide. Vaak kan personeel of hele bedrijven deze trainingen naar wens samenstellen, ook kunnen ze binnen het bedrijf gegeven worden.