Nederland minste feestdagen in Europa
De voorjaarsvakantie zit er op en de winterkou is uit de lucht. Hoe lang duurt het nog tot de zomervakantie? Gelukkig is bijna iedereen voor die tijd ook nog wel wat dagen vrij. Toch heeft Nederland heeft relatief weinig feestdagen en zelfs de minste vakantiedagen in Europa.
Natuurlijk is dat reden tot klagen. Want dat doen we als Nederlanders graag. Toch hebben we hier geen maatschappelijk probleem te pakken. Nederlandse werknemers hebben veel vrijheid, ook op dit terrein.
Nuuttipukki
Waar hebben ze de meeste feestdagen? Het zal je niet verbazen dat India, met al z´n religies en etnische identiteiten, bovenaan staat met niet minder dan 18 ‘bank holidays’. Maar ook in Colombia en Japan (16 stuks) en dichterbij Finland (15) hebben werknemers veel meer vrije (feest)dagen dan wij in Nederland.
Daar is het 20 dagen na Kerstmis al weer tijd voor Nuuttipukki (Sint Knoet) en dus weer een vrije dag. Met onze 8* of 9 (Bevrijdingsdag eenmaal per 5 jaar) bungelen we samen met het Verenigd Koninkrijk, Hongarije en Mexico zo’n beetje onderaan.
Nieuwe Nationale Feestdag
Waar komen die verschillen vandaan? De meeste van onze vrije feestdagen – Kerstmis, Pasen, Pinksteren, Hemelvaartsdag – hebben een duidelijke christelijke achtergrond. Ook op de verjaardag van de Koning, Nieuwjaarsdag en eenmaal in de 5 jaar op Bevrijdingsdag hebben we allemaal vrij.
En hoewel er met enige regelmaat discussies oplaaien over de wenselijkheid van een vrije dag om het islamitisch Suikerfeest te vieren, is er dan ook altijd wel iemand die roept dat we daarvoor dan maar Tweede Pinksterdag moeten inleveren. Blijkbaar dekken onze huidige feestdagen prima onze behoefte om als ‘Nederlandse natie’ feest te vieren. Hoewel, recent kwam toch het voorstel om voortaan op 26 juli onze onafhankelijkheid (Plakkaat van Verlatinghe) te vieren. Wat een feest zal dat worden, midden in de vakantie….
Productiviteit
Weinig feestdagen, dus productievere werknemers? Nee, dat verband valt, in ieder geval in Europa, niet te leggen. Nederlanders zijn aanzienlijk productiever dan werknemers in het VK en in beide landen zijn er 8 vrije feestdagen, zie het hoofdstuk over productiviteit in ons rapport The Workforce View. Hier zijn (veel) andere factoren in het geding.
Zeker is wel dat waar we achter blijven met nationale en religieuze feestdagen, ook het aantal verlofdagen in Nederland niet overhoudt. We hebben er volgens de wet minimaal 20 en in de praktijk meestal wel 25 of meer vakantiedagen.
Dat is heel wat minder dan de 39 van Zweden en de totaal 36 van Frankrijk, Engeland en Denemarken. Ook hier bungelt Nederland onderaan, lager nog dan België (30) en Duitsland (29).
Geen bedrijfssluitingen
Anders dan in veel andere (Zuid-Europese) landen waar vooral in augustus het land vrijwel plat ligt, doen we hier buiten het onderwijs echter nauwelijks aan verplichte vakantiesluitingen. Vakantiewerk is hier dan ook vooral seizoenswerk en pas daarna een manier om ‘de boel draaiend te houden’. Nederlanders bepalen zelf wel wanneer ze vrij nemen. En, beperkt aantal dagen of niet, vaak blijft er naast de gebruikelijke gezinsvakantie(s) voldoende tijd over voor een weekje voetbalkamp, een paar dagen carnaval, de Vierdaagse of ander evenement.
Hoe we dat doen? Bijvoorbeeld door optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden en onze vrijheid. Zo kunnen we met ons beperkte aantal vrije dagen toch heel wat dagen op pad. In 2018 kun je bijvoorbeeld 51 dagen vrij zijn terwijl je 25 dagen vrij neemt. Of, als je ervoor kiest om minder lang achter elkaar op reis te gaan, met het opnemen van 24 dagen 57 dagen vrij te hebben. Het is even puzzelen en de baas moet mee werken… maar het kán.
En ja, wie klaagt er dan nog dat je in Nederland altijd maar moet werken?